TAVAK

Vadása-tó

Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó. Ma már nemcsak a megyében, hanem országszerte híres, kirándulók, turisták, fürdőzők és horgászok is felkeresik. A tó építése, fejlesztése az itt élő emberek és a szövetkezet dolgozóinak összefogásával jött létre. A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Az elnevezés onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye. A Vadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. Elsősorban a horgászok kedvelt helye: ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász fogható itt.

Hársas-tó

Az 1980-as évek végén a Hársas-patak felduzzasztásával létrehozott Hársas- tó az Őrségi Nemzeti Park része. Egy erőkkel ölelt völgyben fekszik, kedvelt kiránduló- és horgászhely. A közigazgatásilag Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalut Farkasfa irányába elhagyva jobbra találjuk a hosszúkás tavat. Mindkét végén gépkocsiparkoló van kialakítva, a tóparton futó köves úton gyalogosan lehet közlekedni. A tó körülsétálható, az ösvény közel 2100 méter hosszú. A gyermkeket játszótér várja.

Borostyán-tó

A tó a nevét a település határán egykor átvezető Borostyánkő útról kapta; 35 hektáron fénylik, mélysége átlagosan 3 méter, ám a kiépített strandszakaszon alacsony a vízszint, a tó folyamatosan mélyül, így az úszni nem tudó gyerekek számára is tökéletesen biztonságos. A hatalmas tavat a Szőce-patak és megannyi más forrás táplálja, a kiváló vízutánpótlásnak köszönhetően a tó vízminősége kitűnő, amit a benne élő rákok is bizonyítanak.

 

TEMPLOMOK

Szentháromság templom, Velemér

XIII. századi Szentháromság tiszteletére szentelt templomot 1360-tól említik oklevelekben. Az egyhajós téglalap alaprajzú templom, melyhez a Ny-i homlokzaton torony kapcsolódik a középkor szokásainak megfelelően K-NY-i tájolású; magán hordozza a román stílus jegyeit (a zömökséget, a lőrés szerű ablakokat), de már megtalálhatók a gótika elemei is (csúcsíves ajtó, a toronyban ikerablakok, szögletes záródású szentély). Az épület vegyes falazású: kőből és téglából készült. Ívsoros párkány díszíti, a párkányzat végein bűnöket megjelenítő emberarcú gyámkövek tartják a tetőt. Freskóit Aquila János radkesburgi festőmester 1377-78 között készítette. A templomot a XVII. század közepétől a reformátusok használták, 1733-ban rekatolizálták. 1808-tól elhagyatottan állt. Gózon Imre szentgyörgyvölgyi református tanító ismerte fel a pusztuló épület értékeit, értesítette Rómer Flórist a műemlékvédelem jelentős egyéniségét, aki 1863-ban felmérte a templomot és teljes leírást készített róla. 1865-ben Szenczy Ferenc szombathelyi püspökkel karöltve gyűjtést szerveztek a templom javára és új tető került az épületre, amit 1871-ben egy tűzvész elpusztított. A víz továbbra is befolyt, így pusztult el a képek jelentős része. 1941-ben Pável Ágoston új tetőt készíttetett a templomra és elvégeztette a legszükségesebb helyreállításokat. A falképek teljes restaurálására azonban csak 1968-ban került sor. A külső falképek festéséből sajnos semmi nem maradt fenn, csupán a Ny-i homlokzaton ábrázolt Szt. Kristóf fénykoronájának vésete látszik. Ez az ábrázolása utal a régi falu helyére, hiszen Szt. Kristófot mindig a falu felé nézve festették meg, hogy templomlátogatásra hívja az embereket. A régi Velemér valóban a templomtól Ny-ra helyezkedett el. Az 1960-as évek kutatásai során még megtalálták az épületek maradványait, ma azonban már erdő borítja a régi falu helyét.

Szent Péter templom, Őriszentpéter

Az erődített román stílusú templom 1230 körül épülhetett. A 14–15. században gótikus stílusban bővítették. 1550 táján erődítménnyé alakították: bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Kanizsa eleste (1600) után tovább erősítették.1664-ben a Köprülü Ahmed vezette török hadak megostromolták és elpusztították. Katonai szerepét többé nem kapta vissza, egykori erődítéseire a templomkertben ma is megszemlélhető mély sáncárok utal. Az 1600-as évek elejétől a protestánsok (reformátusok) tulajdonába került; a katolikusok 1730-ban (1732-ben), az ellenreformáció részeként kapták vissza. Az épület szabadon álló, egyhajós téglaépület. A hajónál keskenyebb szentélye félkörívben záródik. A később elbontott szentély kivételével megőrizte román jellegét. A kövek faragásának stílusa a jáki apátsági temploméhoz hasonló. Kívülről szemlélve legfeltűnőbb jellegzetessége a nyugati fal közelében nyíló déli bejárat bélletes kapuzata. Ezt egykor előtető védte, de ez elpusztult, csak a nyoma maradt ránk a falban. A szentély északi oldalán sekrestye áll. A főhajót a szentélytől csúcsíves diadalív választja el. A hajó nyugati végében egy középoszlopos, két nyomott íves, egyetlen pilléren nyugvó román karzat látható. A karzatra külső falépcső vezet fel az északi falon; ezt az 1929. évi tatarozáskor építették. Nyugati oromfalát a homlokzatból kilépő torony tagolja. A gúlasisakos tornyot cserép fedi. Déli homlokzatán a román stílusú kapu egylépcsős bélletű, pálcatagos, félkörívben záródik. Ezt a homlokzatot különböző méretű és bélletű résablakok és lizénák tagolják. A középkori templomot nemcsak belül, de kívül is freskók díszítették. Ezek legtöbbje elpusztult, csupán a déli külső falon maradt meg néhány töredék. A 17. században a hajóban és a szentélyben bibliai idézeteket festettek fel, ezek ma is láthatók. A belső berendezést Klonfár János egyházművész tervei alapján, az 1979–1981-es felújítás részeként készítették el. A szentélyben függesztették fel Szent Péter képét, amit 1801-ben festett Michl Márton. Az oltár, a sediliák és a keresztelő kút alja Gellért Károly őriszentpéteri fafaragó művész munkája.

Református templom Szentgyörgyvölgy

A Nyugat – Dunántúl egyik legszebb műemléke az 1787-ben épült szentgyörgyvölgyi fa kazettás református templom.
A késő barokk stílusú templom, a türelmi rendelet kihirdetése után épült. Ekkor még nem volt tornya, az épület mellé egy kis fa haranglábat emeltek. A torony, és vele a végleges épület 1805-re készült el. Belseje egyszerű, egyhajós szerkezetű, mely kazettás mennyezettel fedett. A templom koronás szószéke, berendezései, kazettás famennyezete 1805 és 1828 között készült el. A díszítésre szolgáló reparatiókat Nemes Rákos Ferencz, N. Szabó Tamás és N. Szabó János asztalosmesterek alkották. A fakazetták kékkel festett bárányfelhőket ábrázolnak, a középső két táblán virágmotívum és szöveg látható. A karzat alsó felét kék, fehér és fekete virágos-csillagos festés díszíti. Ugyancsak festettek a karzat mellvédje és a karzatot tartó gerendák. A kifestés nemes Patkó András munkája 1829-ből, aki 1784-ben a falu első református tanítója volt. Amikor a templom festésére vállalkozott, 74 éves, nyugalmazott oskolamester volt. A festett virágdíszítésen a következő szöveg látható: “Mely igen szerelmetesek a te Hajlékaid óh seregeknek ura: satLXXXIV. Solt: 2.5.E. E Hely nem egyéb: hanem Istennek Háza és Mennyeknek kapuja: 1.Mos: 28:17.” A szalagon: “Tiszt. Tudós hais István úr prédikátorságában festette Patkó András 1829-dikben.”

Fatemplom, Magyarföld

Magyarföld Zala megyében, az Őrség déli részén található kis település. A faluban található fatemplomot 2010. június 18-án szentelte fel dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök, Ittzés János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Steinbach József, dunántúli református püspök. A templom építésének ötlete az akkor polgármester Rátóti Zoltán színművésztől származik. A templom szabadon látogatható. Kulcsát a szomszédban található háznál kell elkérni.

 

TERMÁL ÉS GYÓGYFÜRDŐK

 

St. Gotthard Spa & Wellness, Szentgotthárd
Távolság: 24 km, 0,33h
http://thermalpark.hu/hu/

Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, Lenti
Távolság: 45 km, 0,54h
https://lentifurdo.hu/

Aquacity, Zalaegerszeg
Távolság: 45km, 0,59h
http://www.aquacity.hu/hu/

Therme 3000, Moravske Toplice, Szlovénia
Távolság: 32km, 0,41h
http://www.moravske-toplice.com/hu/vsebina/50/Terme-3000

Therme Loipersdorf, Loipersdorf, Ausztria
Távolság: 46km, 0,57h
https://www.therme.at/angebote/

Foglalj közvetlenül weboldalunkon a legjobb áron!

ÍRD BE AZ ÉRKEZÉSED ÉS A TÁVOZÁSOD DÁTUMÁT, MAJD KATTINTS A SZOBÁK ELLENŐRZÉSE GOMBRA ÉS VÁLASZD KI A SZOBÁT VAGY AZ APARTMANT!